Kaposvári Anita – gyógytornász-fizioterapeuta

Gyógytornász diplomámat a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Karán szereztem. Azóta a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Csákvári Intézetének Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályán dolgozom.

Munkám során meglehetősen gyakran fordulnak hozzám gerinc panaszokkal, melyek kihatnak a mindennapokra, ezért is foglalkozom elsősorban ezzel a témakörrel. Legfontosabbnak a megelőzést tartom, hogy a fájdalom kialakulása elkerülhető legyen. Hiszem, hogy gyógytornászként segíthetek a megelőzésben, éppen ezért elméleti és gyakorlati oktatás keretén belül a gerincvédelem fontosságára összpontosítok Budapesten tartott előadásaim során.

Derékfájdalom, gerincsérv kezelése, végtagokba sugárzó panaszok, gerincferdülés, gerincdeformitások, valamint csípő-, térdízületi fájdalom és műtét utáni rehabilitáció, amiben segítségére lehetek.

A kezelések alapját minden esetben egy pontos és részletes betegvizsgálat adja, ezt követi az egyéni, célzott kezelés, ahol közösen kitűzött célért dolgozunk.

Továbbképzések:

2016 McKenzie „A” Tanfolyam – Mechanikai diagnózis és terápia a lumbális gerincen (Budapest, Magyarországi McKenzie Intézet)
2017 Evidence Based Medicine a medencefenék fizioterápiájában (Budapest, Kor-No Mozgásstúdió)

Szegmentális stabilizációs tréning az ágyéki gerinc-medence komplex rehabilitációjában (Budapest, Pataki Dalma E.V.)

McKenzie „B” tanfolyam – Mechanikai diagnózis és terápia a háti és nyaki gerincen (Budapest, Magyarországi McKenzie Intézet)

Kinematic Taping 3NS-TEX (Budapest, All-Right BT.)

Magyar Gyógytornászok-Fizioterapeuták Társaságának 11. Kongresszusa – Evidenciák (Győr, MGYFT)

2018 Katharina Schroth szerinti Háromdimenziós Scoliosis Terápia, mely nemzetközileg elismert képesítés a gerincferdülés és egyéb gerincdeformitások kezeléséhez (Budapest, Viszen Kft. Horváth Krisztina)
2019 FDM – Fascia Disztorziós Modell manuálterápiás, mozgásszervi fájdalomcsillapító metódus izom-, és ízületi fájdalmak kezelésére

 

Erdős Zsuzsanna – gyógytornász

 

Gyógytornász alapvégzettségemet 2016-ban szereztem a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának Zalaegerszegi Képzési Központjában. Azóta a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Csákvári Intézetének Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályán dolgozom.

2019-ben elvégeztem a Humánkineziológia Mesterképzést a Testnevelési Egyetemen.

A mindennapi munkám során gyakran foglalkozom ortopédiai, traumatológiai és neurológiai elváltozásokkal, sérüléseket és műtétet követő rehabilitációval, ezért nagy tapasztalatra tettem szert ezeknek a problémáknak a kezelésében. Főiskolai tanulmányaim során is foglalkoztatott az ortopédia és traumatológia tárgya ezért is írtam a szakdolgozatom a térd ortopédiai elváltozásának témaköréből. Egyetemi tanulmányaim során lehetőségem volt gyerekek mozgásszervi programjának szervezésében és állapotváltozásuk után követésében is részt venni.

Szívesen foglalkozom a sportsérüléseket követő rehabilitációval felnőttek és gyerekek esetében is. A gyógytorna gyakorlatok mellett gyakran alkalmazok kinesio tape technikát a komplex rehabilitáció érdekében. Továbbiakban is igyekszem a tudásomat fejleszteni a magasabb szintű ellátás érdekében.

Továbbképzések:

2015 – Kinematic Taping 3NS TEX (Budapest, All-Right Bt.)

2017 – Függesztőrács technika (Budapest, Pax Corporis H. Bt.)

2018 – Kinesiology – taping kismamáknak (Budapest, Balance Akadémia Kft.)

Evidence Based Medicine a medencefenék fizioterápiájában (Budapest, Kor-No Mozgásstúdió)

McKeznie terápia- Mechanikai Diagnózis és Terápia

A McKenzie módszer a gerincproblémák speciális vizsgálati és kezelési rendszere. Világszerte az egyik legelterjedtebb gerinckezelési eljárás, mely Robin McKenzie nevéhez fűződik. Elsősorban a gerincproblémák sikeres kezeléséről és a sérvműtét megelőzéséről ismert kezelés, de hatékonyan alkalmazható nyak-, váll és térdpanaszok esetében is. A módszer alapos vizsgálaton alapul, és e vizsgálat eredményére épül az adott páciensre szabott kezelés.

A módszer hatékonyan kezeli a gerincfájdalmat, kisugárzó panaszokat (fájdalom, zsibbadás). Elsajátítható vele az önkezelés és a további panaszok megelőzése. Fontos eleme továbbá a helyes ülés, állás és gerinckímélő mozdulatok elsajátítása.

Schroth-terápia

A gerincferdülés kezelésének jelenlegi leghatékonyabb módszere. Lehetőség szerint a gerincferdülés maximális korrekciójára törekszik. Alapját Katharina Schroth háromdimenziós elmélete képezni, melynek során az oldalirányú görbület mellett a csigolyák csavarodásának következtében létrejövő bordapúpot is kezeljük, illetve a gerincferdüléssel gyakran együtt járó „lapos hátat” is korrigáljuk. Aszimmetrikus helyzetekben késztetjük a törzsizomzat bizonyos szakaszait aktivitásra, korrigált helyzetben maximális nyújtásra. A terápia lényeges része a helyes légzéstechnika elsajátítása is a csökkent működésű tüdőterületek aktiválására.

Célja a gerinc görbületeinek korrigálása, a helyes testtudat kialakítása, önkorrekció és a progresszió megelőzése, valamint az életminőség javítása.

A terápia ajánlatos alábbi esetekben: gerincferdülés, Scheuermann-kór, tartási problémák (lapos hát, csigolya deformitások), műtét előtti mobilizálás, műtét utáni rehabilitáció.

A terápia kezeléseit szakképzett gyógytornász kíséri. Első alkalommal a pontos vizsgálathoz szükség van egy teljes gerincről készült röntgen felvételre, gyermek esetén szülői kíséretre. Egy kezelés 45 percből áll. Az első alkalom vizsgálat és megbeszélés.

Mivel gerincferdülés esetén idővel fokozódhatnak a görbületek, a célzott és hosszútávú eredmény eléréséhez folyamatos után követés szükséges.

Tape technika

Önállóan és kiegészítő technikaként is alkalmazható a mozgásszervi panaszok kezelésében. A bőrre felhelyezett tape aktiválja a fájdalmat csökkentő receptorokat. Befolyásolja az ízület-izom-ín-idegrendszer közötti kölcsönhatásokat, ezáltal pedig pozitívan segíti a funkció javulását. Emellett megnyitja a kapillárisokat – artériákat, vénákat -, ezáltal fokozódik a vérkeringés. A vérkeringés javulása pedig elősegíti a gyógyulást.

Hatásai:

  • nyirokkeringés/mikrokeringés javítása
  • fájdalomcsillapítás
  • gyulladáscsökkentés
  • izomfunkciók támogatása
  • ízületi mobilitás vagy stabilitás elősegítése

Kezelésekre kérem hozzon magával kényelmes öltözéket, váltócipőt, valamint esetlegesen előzőleg kapott orvosi véleményt.